دنیای رمزارزها، حتی با تمام هوش و امنیتی بالایی که دارد، مشکلات مخصوص به خود را نیز به دنبال دارد. این مشکلات و مسائل که منجر به از دست رفتن گاها بیش از میلیونها دلار پول است، ممکن است حتی راه برگشتی را نیز برای کاربران نداشته باشند. در این مقاله به این اشتباهات و روشهای دوری از آنها میپردازیم تا در یک مقیاس بزرگتر، ضرر و زیان از دست دادن رمزارزها به حداقل برسد.
شناخت کافی از ساختار رمزارزها بهترین راه کاهش از دست دادن رمزارزها
بلاکچینها که درواقع ساختار پایه رمزارزها هستند، در عین پیچیدگی، قوانین اولیه نسبتا سادهای دارند که برای درک محدودیتهای رمزارزها باید ابتدا برخی از آنها را مرور کنیم. ساختار کلی بلاکچینها درواقع بلوکهایی از اطلاعات است که به شکل زنجیروار به یکدیگر متصل هستند.
بلاکچین زنجرهای از دیتا
همانطور که میدانید درون هر یک از این بلاکها فضایی است برای برنامههای اجرایی یا اطلاعات بسته بندی شده. از آنجایی که تمامی این بلاکها به هم مرتبط هستند، هر بلوک اطلاعاتی از بلوک قبل و بعد خود دارد. همچنین هر بلوکی به محض تایید توسط سیستم و قرار گرفتن در ساختار زنجیر، غیر قابل تغییر است و این اطلاعات تنها در حالتهای خاصی (بسته به قواعد آن بلاکچین) قابل خواندن هستند و در صورتی که به هر نحوی این اطلاعات تغییر کند توسط بلوک قبلی و بعد خود غیر قابل تایید شناخته میشود و از سیستم حذف میشود. از این رو هک کردن یک رمزارز تقریبا غیر ممکن است زیرا شما نمیتوانید تمام بلاکها را همزمان هک کنید تا اطلاعات هر بلوک را با بلوکهای قبل و بعد آن تنظیم کنید.
اجرای دستورات داخلی بلاکچینها
اطلاعات داخلی این رمزارزها به ترتیب خاصی چیدمان و کد گذاری میشوند و در نتیجه تنها به همان ترتیب نیز قابل اجرا هستند. چنانچه اطلاعات داخلی رمزارز دیگری سعی در ارتباط برقرار کردن با این بلاکچین باشد، این رمزارز چون توانایی خواندن آن را ندارد، اتصالی صورت نخواهد گرفت (مانند وقتی که شما میخواهی یک فایل ورد را با نرمافزار پخش موسیقی یا عکس باز کنید). اما گاها بلاکچین جدا شده به زنجیره اصلی بازنخواهد گشت و در این میان اطلاعات شما از دست خواهد رفت.
دو کاربر مختلف ارزهای رمزنگاری شده تقریباً همین اشتباه را مرتکب شدند و در مجموع ۵۰ هزار دلار در ChainLink (LINK) و Ethereum (ETH) از دست دادند. این کاربرانی که به زنجیره اشتباه پول ارسال کردهاند و این اشتباه منجر به از دست دادن رمزارزهای آنها شد. اکنون در تلاشند تا راهی برای پس گرفتن آن سکهها پیدا کنند.
اشتباهات رایج اما معمولا غیر قابل برگشت منجر به از دست دادن رمزارزها
کاربران رمزارز میتوانند پول دیجیتال خود را علاوه بر سیستم عاملهای تجاری در کیف پولهایی مانند Celcius ذخیره کنند. Celcius در حال حاضر بیش از ۳۴۰ هزار کاربر دارد، دو نفر از آنها به دلیل معاملات اشتباهی که انجام داده اند در مجموع ۵۰ هزار دلار ضرر کردند. یک کاربر Binance به نام ‘ollout’ تصمیم گرفت وجوه Chainlink خود را به کیف پول Celcius منتقل کند. او آدرس کیف پول و مقدار برداشت را بررسی کرد اما متوجه نشد که او به جای اتریوم (ERC-20) از زنجیره هوشمند بایننس (BEP-20) استفاده میکند.
از آنجا که بایننس، زنجیره خاص خود را دارد، BSC این زنجیره بایننس با کیف پول Celcius سازگار نیست. این شخصی که سعی کرده ۵۰ هزار دلار را در کیف پول خود بفرستد اکنون به دنبال راهی برای پس گرفتن آن است. گفتگوهای بسیاری در رابطه با اینکه بایننس باید تراکنش این شخص را برگرداند وجود دارد اما چنین معاملاتی قابل برگشت نیست.
تقریباً همین خطا توسط کاربر دیگری به نام KhaSuoo منجر شد یک کاربر بایننس که سعی میکرد ETH را به کیف پول خود ارسال کند، اما اشتباها، آدرس BEP 20 را وارد کرده بود، نتواند دارایی خود را بازیابی کند. مطالب مرتبط را بخوانید.
متاسفانه اطلاعات موجود در سایت شبکه Celcius تأیید میکند که این معاملات برای همیشه از بین رفته است. به دلیل ناآگاهی و تازه بودن این تکنولوژی چنین اشتباهاتی گاها رخ میدهد و باعث ضرر و زیان کاربران میشود. از این رو توصیه میشود که قبل از هر نقل و انتقالی از همخوانی شبکهها و بلاکچینها اطمینان حاصل کنید درگیر مشکلاتی مانند از دست دادن رمزارزهای خود نشوید.
از دست دادن رمزارزهای میلیونی به دلیل قفل کیف پولهای رمزارز
مهمترین دلیل از دست دادن رمزارزها در حجم وسیع گم شدن (SEED)های رمزارز است. این SEEDها درواقع مانند پسورد ورود شما از هرجای دنیا به کیف پول شماست. غالبا این پسوردها در شکل ۱۲ کلمه رندوم در کنار یک دیگر است که باید در دسترس داشته باشید. فراموشی یا گم کردن این پسوردها باعث از دست دادن رمزارزها میلیونها دلار بیت کوین و رمزارزهای دیگر شده است.
استفان توماس، یک برنامه نویس متولد آلمان که در سانفرانسیسکو زندگی میکند، تنها دو حدس برای کشف رمز عبوری باقی مانده خود دارد که ارزش آن در حدود ۲۲۰ میلیون دلار است.
رمز عبور به او اجازه میدهد تا یک هارد دیسک کوچک، معروف به IronKey را باز کند که حاوی کلیدهای خصوصی کیف پول دیجیتالی است که ۷،۰۰۲ بیت کوین را در خود جای داده است. مسئله این است که آقای توماس سالها پیش کاغذی را که در آن رمز عبور IronKey خود را نوشته بود از دست داد. در این حالت این سیستم به کاربران ۱۰ شانس برای حدس زدن رمز ورود میدهد که قبل از اینکه آن را بدست آورد و محتوای آن را برای همیشه رمزگذاری کند. او از آن زمان تاکنون هشت فرمول معمول استفاده شده برای رمز عبور خود را امتحان کرده است اما همچنان رمز ورود خود را پیدا نکرده است. بیشتر بدانید
و در آخر:
مثالهای مشابهی در این زمینه وجود دارد و متاسفانه تعداد آنها نیز رو به افزایش است. پس چنانچه شما قصد خرید و فروش بیت کوین و یا هر رمزارز دیگری را دارید، از ایمن و در عین حال قابل دسترس بودن رمز عبور، قابلیت همخوانی بلاکچینهای مورد نظر و قابل اعتماد بودن افراد برای تراکنشهای شخصی خود اطمینان حاصل کنید تا سرمایه خود را به این شکل از دست ندهید.